Afvallen

Er zijn mensen die alles lijken te kunnen eten en eeuwig slank blijven, terwijl een ander bij wijze van spreken al van één koekje dik wordt. Waarom is dat eigenlijk zo? Je kunt het lichaam vergelijken met een auto: het ene model verbruikt veel meer benzine dan de andere en zo is het met mensen ook. De een heeft veel meer calorieën nodig dan de ander. Als je de ‘pech’ hebt zuinig te verbranden, dan vergroot je gemakkelijker je vetvoorraad. Het vervelende is ook dat hoe zwaarder je bent, hoe lager je stofwisseling wordt. Wel kun je je verbrandingssysteem zelf beïnvloeden door meer te bewegen. Mensen die veel bewegen, verbruiken meer energie en komen minder snel aan dan minder sportieve types. Wie wil afvallen doet er daarom goed aan niet alleen gezond te eten, maar ook veel te bewegen. Maar… je kunt er niet tegenop bewegen als je voedingspatroon niet op orde is! Voeding is 80% van het verhaal, bewegen is prachtig ondersteunend met 20%.

Maar, of je nu 3 of 15 kilo te zwaar bent, er komt een moment dat je denkt: ‘En nu moeten die overtollige kilo’s eraf!’ De meeste mensen zetten zichzelf op een streng dieet. Ze eten nog maar heel weinig en stoppen radicaal met snoepen en snacken. Eigenlijk hebben ze de hele dag honger. Ze worden trillerig, duizelig en ook nog chagrijnig. Afzien is het, en de mensen in hun omgeving ‘lijden’ met ze mee. Na twee weken is er vier kilo af. Ze zijn trots (‘ik kan het!’) en vervolgens wordt er weer normaal gegeten. Binnen no-time zijn ze echter weer even zwaar als voorheen.

Hoe kan dat nou? Als je zo radicaal gaat lijnen, reageert je lichaam direct. Het treft energiebesparende maatregelen omdat het minder energie binnenkrijgt. Het lichaam gaat op de handrem (want het wil overleven) en gaat zuiniger werken. Oftewel: de stofwisseling gaat minder hard draaien. Op het moment dat het dieet is afgelopen en je weer gewoon gaat eten, grijpt het lichaam direct zijn kans en kom je razendsnel weer aan. Dit wordt ook wel jojo-en genoemd: Streng lijnen en afvallen, en vervolgens weer net zo hard – of meer – aankomen als je was kwijtgeraakt. Als je vaak op deze manier gewicht verliest, val je op een gegeven moment helemaal niet meer af, omdat het lichaam steeds zuiniger met energie omspringt.

Terug naar de basis!

De grote vraag is: hoe raak ik dan wel op een verstandige manier die extra kilo’s kwijt? Het antwoord luidt: keer terug naar de basis. Eet drie keer per dag (ontbijt, lunch en warm eten), neem niet meer dan twee à drie tussendoortjes en… beweeg! Het geheim van afvallen en je nieuwe gewicht vasthouden is dat je je leefpatroon (dat is je eetpatroon én je beweegpatroon) verandert. Dat leefpatroon verandert niet door een streng dieet te volgen zoals hiervoor beschreven. Sterker nog: een streng dieet is niet slim omdat je je lichaam én jezelf ermee voor de gek houdt. Lijnen is meestal niet gemakkelijk. Je hebt er geduld, zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en de steun van je gezin en je omgeving voor nodig. Heb je de neiging het afvallen uit te stellen? Denk je bijvoorbeeld: ‘Morgen begin ik?’ Bedenk dan dat het morgen echt niet makkelijker zal gaan dan vandaag. Gewoon beginnen dus! Een neem de tijd. Als je één kilo per één à twee weken afvalt, doe je het heel erg goed! Beter langzaam afvallen dan razendsnel vier kilo kwijtraken: die zitten er namelijk zo weer aan. Door langzaam en met verstand af te vallen, geef je je lichaam bovendien de kans zich aan te passen aan het nieuwe energieniveau en daar heb je op de lange duur alleen maar profijt van.

Gewoon beginnen dus! Als gewichtsconsulente help ik u graag!

Online afvallen

Wil je graag afvallen, maar heb je weinig tijd en beschik je over een goede discipline? Dat is online afvallen misschien iets voor jou. Ik heb dit speciale online programma ontworpen om jou ook te helpen om de nodige kilo’s kwijt te raken.

Dit online programma heet Ticket To A Healthy You en is voor volwassenen die op een gezonde manier 10 kilo willen afvallen. Ben je bereid 10 weken lang online de strijd aan te gaan met je overgewicht? Geef je dan nu op!


DURF JIJ DE STRIJD AAN TE GAAN?

IK GA ERVOOR, SAMEN MET JOU!

Het online programma is gebaseerd op de richtlijnen van het Voedingscentrum:

– 10 weken lang een slank en gezond weekmenu
– Elke week een e-mail over een interessant afslankonderwerp
– Een Tip van de Week
– Een mooie weegkalender om je gewicht bij te houden
– Een gratis voedingsdagboek
– 2 slank-recepten per week
De kosten voor dit online programma bedragen € 199.

Klik hier om je aan te melden