Interesse in een vitaliteitsworkshop?

Ziekteverzuim, vitaliteit, preventie en levensstijl van werknemers: het wordt ook steeds belangrijker voor bedrijven en organisaties. Naast mijn eigen praktijk heb ik bijna 27 jaar leidinggevende ervaring in het bedrijfsleven. Hierin heb ik ook te maken met ziekteverzuim en (de gevolgen van een te hoge) werkdruk: dat kost een werkgever écht heel veel geld! Uit onderzoek (waaronder PAGO of PMO) blijkt dat een groot deel van de Nederlandse bevolking gezondheidsrisico’s loopt door een ongezonde levensstijl. Nog niet alle organisaties en arbodiensten durven het aan om daar eens serieus naar te kijken. Het is immers een dilemma; in hoeverre mag een werkgever zich bemoeien met de levensstijl van zijn werknemers? Ik draag hiervoor graag ook enkele ideeën aan!

Aandacht voor levensstijl en vitaliteit van werknemers

Door mijn ervaring als gewichtsconsulente, ben ik van mening dat het wel degelijk is toegestaan en zelfs aan te raden om aandacht te hebben voor de levensstijl van medewerkers. Verzuim betekent vrijwel altijd een hogere werkdruk voor andere collega’s en kan behoorlijk in de kosten lopen. Aangezien het de taak is van de werkgever om de werkdruk acceptabel te houden en te zorgen voor een gezonde werkomgeving, zie ik het ook als taak van de werkgever om hun werknemers te wijzen op hun verantwoordelijkheid naar zichzelf en hun collega’s. Uiteraard kun je de werknemers niet opleggen wat ze in hun vrije tijd wel of niet mogen doen, maar je kunt wel op een leuke en ontspannen manier voorlichting geven over een gezonde levensstijl. Diverse aspecten van vitaliteit worden besproken: omgeving, voeding, beweging, persoonlijke keuzes en ‘mind’ (waaronder stress/werkdruk). Daar wordt niet alleen de werkgever wijzer van, de werknemer heeft er ook veel plezier van!

Vitaliteitsworkshop

In de workshop (duur: 2-3 uur) is ruimte voor de medewerkers om mee te denken hóe de organisatie kan bijdragen aan gezondere werknemers (gezond restaurant, bewustwording, fitnessruimte, fruit op het werk, sportactiviteiten, ergonomische aanpassingen, ludieke acties, sportcommissie, begeleiding overgewicht gratis aanbieden door werkgever, etc.). Bedrijven merken – wellicht tot hun eigen grote verbazing – dat het overgrote deel van de deelnemers zéér enthousiast over de workshop is. Er wordt druk gediscussieerd in het bedrijfsrestaurant over de keuzes die men wel of niet maakt voor de lunch. Er worden lunchwandelclubjes opgericht (echt waar!). Daarnaast worden er heel veel én verrassende tips gegeven door de werknemers zelf waar een organisatie echt veel mee kan! Ik licht in een persoonlijk gesprek graag een tipje van deze mooie sluier op. Een gezonde levensstijl is immers niet alleen gezond eten, maar betekent ook vitaliteit, voldoende bewegen, aandacht voor ‘mind’, werkdruk en voeding bij stress. Daarbij: werknemers moeten wel gezond de (verre) eindstreep halen. Geef ze deze kans.

En dan?

Als het eerste enthousiasme na een boeiende presentatie of dag is weggeëbd, kunnen bedrijven bijvoorbeeld medewerkers de keuze laten of zij daadwerkelijk ‘werk’ willen maken van het verbeteren van hun lifestyle. Ook hiervoor heb ik allerlei ideeën, maar zo’n vitaliteitsworkshop is vaak al een prachtige eerste stap. Het is voor een organisatie een kleine investering, maar men krijgt er vitalere medewerkers voor terug!

Samenwerking?

Zou een dergelijke workshop/inspiratiesessie in het kader van vitaliteit, gezondheid en ziekteverzuimpreventie een aansprekend idee zijn voor u of het bedrijf waar u werkt? Ik maak graag een offerte op maat! Immers, gezondheid is zowel belangrijk voor werknemers als voor werkgevers!

Op naar een gezond en vitaal jaar!

Goede waardevolle, herkenbare informatie die inzicht bevestigt en vergroot.

Het is een leuk geheel, dat goed op elkaar is afgestemd, vooral wanneer we worden
uitgenodigd om mee te denken.

Weer even een opfrisser. Veel info op een leuke manier. Onwijs leuke workshop!